Hard land

Missouri, 1985. En Sam té quinze anys i ha acceptat una feina d’estiu en una antiga sala de cinema per fugir dels problemes de casa. Allà hi coneix en Cameron, en Hightower i la Kirstie, una noia atrevida de qui s’enamorarà. Serà un estiu intens en què la vida d’en Sam es capgirarà per complet. Per primer cop sent que no és un personatge insignificant. Però passarà alguna cosa inesperada que l’obligarà a créixer i a descobrir, també, qui és ell.

Un homenatge a les pel·lícules coming on age dels anys vuitanta, la història d’un estiu inoblidable.

«El meu combustible per a Hard land no va ser la meva pròpia experiència, sinó l’enyorança. Quan era petit, les pel·lícules americanes dels anys vuitanta com Compta amb mi, Retorn al futur i El club dels cinc eren sempre a la televisió. Ho vaig absorbir, sempre vaig voler viure-ho.» Benedict Wells Hard-land  .

 

Benedict Wells va néixer a Munic el 1984. A l'edat de sis anys, va començar el seu viatge per tres internats bavaresos. Després d'acabar l'escola el 2003, va traslladar-se a viure a Berlín. Va decidir no anar a la universitat per concentrar-se en la seva escriptura i va anar guanyant-se la vida amb diverses feines. Va viure diversos anys a Barcelona, actualment viu a Zuric.

El 2008 va debutar amb la novel·la Becks letzter Sommer i va guanyar el Bayerischer Kunstförderpreis, un premi de literatura i art de Baviera. Aquesta novel·la va ser adaptada al cinema i fou dirigida per Frieder Wittich el 2015. El 2011 va tornar a sorprendre els lectors amb Fast Genial.

Ha rebut nombrosos reconeixements, entre els quals destaquem la seva quarta novel·la, Del final de la soledat (2016; Les Hores, 2017), que va ser a la llista alemanya dels més venuts durant més d’un any i mig i va rebre el el Premi de Literatura de la Unió Europea (EUPL) el 2016.

Hard land (2021; Les Hores, 2022) és la seva sisena novel·la, un homenatge a les pel·lícules coming-of-age dels vuitanta. Ha estat guardonada amb el Premi alemany de narrativa juvenil 2022

Hard land

ISBN: 978-84-123981-9-9
Edició: octubre 2022
Mida: 14 x 21
Pàgines: 352
Format: Rústega amb solapes
Preu: 19.90€

Premis

– Guanyadora del Premi alemany de narrativa juvenil 2022

Traducció

Ramon Farrés (Manlleu, Osona, 1962), és llicenciat en filologia clàssica i doctor en traducció. Del 1989 al 1993 va ser corresponsal del diari Avui a Berlín, i des del 1995 és professor de traducció a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha estat membre dels consells de redacció de les revistes Clot (Vic) i Tranvía(Berlín), i ho és encara de Quaderns: Revista de Traducció (Bellaterra),Visat (Barcelona) i Reduccions (Vic).

Ha traduït Heinrich Heine, Jules Verne, Rainer Maria Rilke, Bertolt Brecht, Dino Buzzati, Hannah Arendt, Thomas Bernhard, Werner Schwab i Elfriede Jelinek, entre altres. Té publicats dos llibres de poemes: Trenta-set poemes en forma de finestra (1997) i El present constant (2009); un de narracions: Iste mundus furibundus (2001); dos de proses breus: Vint dies de febrer i març (1999) i D’un lloc a l’altre (2004), i l’assaig Antoni Pous: l’obra essencial (2005).

També ha publicat textos esparsos en revistes com ara Barcelona ReviewRevista de CatalunyaEl Pou de LletresEls Marges i Alga, en plaquettes i en l’antologia Barcelona, 60 poemes des de la ciutat (2004).

Crítiques

Helena Batlle. Revista Mirall.

«Hard land retrata molt bé el camí de voler fer-se gran, volar, ser lliure i, alhora, sentir-se desubicat perquè no es tenen els recursos ni els coneixements per arrencar el vol. Fins que, de sobte, s’emprèn i deixes de ser un infant i et converteixes en moltes altres coses encara més complicades i inesperades».

Lara Gómez Ruiz. La Vanguardia.

«”La nostàlgia tendeix a vèncer la realitat” reflexiona Benedict Wells. És sota aquesta premissa que l’autor suís-alemany escriu la seva cinquena novel·la, Hard Land, una història que posa el focus a les pel·lícules coming-of-age dels anys 80».

Link a l'article
Tània Soler. Núvol.
Link a l'article
«Un talent excepcional de la literatura alemanya jove.» Claudio Armbruster / ZDF, Magúncia

Compartir: