Magda

MAGDA A principis del segle XX neix la Magda. És la filla il·legítima d’una minyona que ha de fer-se càrrec d’una filla que no vol i que envia a una escola-convent molt dura, on la nena desenvolupa una forta personalitat. Després de la pobresa que experimenta en la seva joventut, no és estrany que la Magda busqui el poder i l’ascens social. La noia creix fins a convertir-se en una dona ambiciosa, desesperada per aconseguir amor i reconeixement. Quan es troba amb Joseph Goebbels, sembla que ell satisfarà totes les seves necessitats. Cap al final de la Segona Guerra Mundial, la Magda està físicament i emocionalment malalta, portarà els seus sis fills al búnquer del führer i allà coneixerem de prop els pensaments de l’Helga, la seva filla gran, que experimentarà un presagi aclaparador.

En aquest atrevit retrat sobre Magda Goebbels l’esposa del ministre de Propaganda de Hitler, Joseph Goebbels, Meike Ziervogel ens revela en un conte històric la relació entre una mare abusiva i la seva filla, i ens porta fins a una conclusió aterridora ambientada en els darrers dies de l’Alemanya nazi.

Meike Ziervogel (Alemanya, 1967) és escriptora, viu a Londres i el 2008 va fundar l’editorial Peirene Press.  És autora de tres novel·les on explora les dinàmiques familiars, la percepció sobre la realitat i les trames argumentals. La seva primera novel·la, Magda, que ara publiquem, va ser finalista del Guardian’s Not the Booker Prize, i del Llibre de l’any 2013 de l’Irish Times, de l’Observer i dels lectors del Guardian. El llibre ha esta traduït al polonès, l’alemany i l’italià.

El crítics han valorat l’atreviment i la valentia de Ziervogel per apropar-se al costat humà d’un monstre històric, mostrant-nos l’impacte de les relacions tòxiques entre mares i filles, i com aquestes van deixant la seva petjada en les diferents generacions.

Magda

Meike Ziervogel

ISBN: 978-84-946775-5-7
Edició: Novembre 2017
Mida: 140 x 210 mm
Pàgines: 116
Format: Rústega amb solapes
Preu: 12.9€

Premis

– Irish Times Books Of The Year 2013
– Observer Books Of The Year 2013
– Guardian Readers’ Books Of The Year 2013
– Short Listed For Guardian’s Not The Booker Prize 2013

Traducció

Didac Gurguí (Barcelona), és llicenciat en Filologia anglesa (amb Menció en Literatura i Cultura) per la Universitat Autònoma de Barcelona.  Ha realitzat traduccions literàries, tècniques , mèdiques i acadèmiques. De l’anglès al català/espanyol i viceversa.

Obres literàries traduïdes:

  • Beatlebone, Kevin Barry (Rayo Verde, 2016)
  • Oscura yace la isla, Kevin Barry (Rayo Verde, 2017)
  • Els nois de zinc, Svetlana Alexievich (Raig Verd, fragments de poesia)

Ha treballat com a editor Júnior a Raig Verd realitzant tasques relacionades amb la correcció, edició, redacció de contingut, redacció d’informes, selecció de manuscrits, traducció, etc. També ha realitzat tasques de maquetador.

Crítiques

Raquel Quelart. La Vanguardia.

Magda Goebbels: ¿qué se esconde tras la mente fanática de la mujer que asesinó a sus seis hijos?

Meike Ziervogel analiza una relación madre-hija tóxica a través del personaje histórico de Magda, esposa del ministro de propaganda de la Alemania nazi

http://www.lavanguardia.com/cultura/20180122/44116772519/magda-goebbels-libro-meike-ziervogel.html
Fe Fernandez. Llibretera de l’Espolsada.

Magda és una novel·la breu, intensa, colpidora i valenta que es llegeix d’una glopada i et deixa sense alè.

http://www.lespolsada.cat/index.php/lectures/108-2018/748-magda
Noemí García. Núvol.

Magda Goebbels: obsessió nacionalsocialista

https://www.nuvol.com/critica/magda-goebbels-obsessio-nacionalsocialista/
Paraula de Mixa. Blog.

“Magda” és certament un llibre àgil però alhora molt dur i impactant.

https://paraulademixa.jimdo.com/2017/12/13/magda/
A cop de cultura. Robert Martínez.

[…] un atrevit conte històric en què realitat i ficció es barregen per esbossar un inquietant retrat d’una dona fanàtica del règim i la seva complicada relació amb una mare abusiva.

https://acopdecultura.wordpress.com/2017/12/14/novetat-editorial-magda-de-meike-ziervogel/
Sam Jordison. The Guardian, premi Not-The-Booker.

«Aquest va ser, de llarg, el llibre més intens, impressionant i inesperat de la Short List. És el que va provocar l’impacte emocional i intel·lectual més fort i per mi és també el millor escrit.»

Amanda Craig. The independent.

«Reptadora, intel·ligent i fascinant, una visió de generacions d’alemanys que estan tenint el coratge per abordar l’horror del darrer segle.»

Lisa Appignanesi, autora de Mad, Bad and Sad.

«Fet històric i ficció , aquesta novel·la ens mostra el material fosc de les relacions malignes entre mares i filles a través de generacions. És una lectura agraïda, un retrat subtil sobre la historia d’una dona convertida en monstre, aquí reinventada amb intel·ligència i un estil encertat ».

Frederick Taylor, autor de Exorcising Hitler

«Per a un novel·lista que s’atreveixi a apropar-se al costat humà d’un monstre històric sempre és valent, i en aquesta inquietant novel·la curta Meike Ziervogel fa una gran aposta. La seva protagonista, un dubta a anomenar-la ‘heroïna’, és Magda, esposa de Josef Goebbels, aventurera turbulenta, acòlita fanàtica d’en Hitler, assassina dels seus propis fills. L’encerta? Per a aquest lector ho aconsegueix sobradament. Aquesta és una representació contundent i de vegades agressiva, tant del cercle governant nazi com, a nivell personal íntim, de la forma en què l’abús genera abusos generació rere generació».