La vida a qualsevol preu

En Tomas convida la seva esposa Maj i els seus fills adolescents a un elegant hotel al camp per passar les vacances de Setmana Santa. La Maj hauria de ser feliç i, com de costum, farà tot el possible per ser simpàtica i amable amb els altres hostes, si no fos perquè està tan marejada… Però, quan es deixa fer un massatge facial i sent les mans suaus de l’esteticista sobre el seu rostre, no pot contenir les llàgrimes.

En Tomas lluita per l’empresa familiar i per mantenir-se sobri, en Lasse té problemes per aprovar l’últim curs de l’escola de primària i l’Anita està desapareixent dins d’un món de llibres i de pel·lícules. A mesura que acaba la dècada dels 50 i s’hi entreveuen els canvis dels 60, la Maj veu com el seu món, confortable i estable, comença a trontollar. El seu ideal de vida està quedant obsolet.

Kristina Sandberg dóna veu a una generació de dones silencioses que van ser essencials pel desenvolupament de l’estat del benestar modern i per al curs de la història, però que poques vegades tenen un lloc visible.

La vida a qualsevol preu és l’últim volum de la trilogia de llibres independents sobre la història de la Maj. Se n’han venut més de 400.000 exemplars a Suècia.

Algunes vides segueixen sent invisibles[…] Amb la seva epopeia sobre la Maj, una mestressa de casa, Kristina Sandberg mostra que tota una odissea pot estar continguda dins de les parets d’un pis de la ciutat d’Örnsköldsvik[…] Amb cura, l’olor de la cuina, els fums de la bugaderia, la brisa salada del mar se’ns van fent presents. Estem drets al costat de la Maj, a la cuina, amb les grans qüestions de la vida i un, què farà avui per sopar?

The August Prize for Best Fiction 2014

Amb La vida a qualsevol preu, homenatgem a les dones que van viure sense ser visibles

Kristina Sandberg (Suècia, 1971) va irrompre en el panorama literari suec el 2010 amb la publicació del primer llibre de la trilogia sobre una mestressa de casa, la Maj. El 2012 va tornar a assolir l’èxit amb el segon volum. El 2014 va guanyar l’August Prize, un dels premis més prestigiosos de Suècia, atorgat per llibreters, bibliotecaris i crítics literaris, pel tercer títol de la saga que ara publiquem: La vida a qualsevol preu. El 2016 ha estat guardonada amb el Dobloug Prize, que atorga l’Acadèmia Sueca.

El gran èxit que ha obtingut a Suècia la trilogia de la Maj ha fet de Kristina Sandberg una de les escriptores més brillants de la ficció contemporània d’aquell país. Els crítics en destaquen el llenguatge poètic, la mirada femenina, la profunditat psicològica dels seus personatges i la capacitat de copsar petits detalls de la vida quotidiana per convertir-los en un gran art.

La vida a qualsevol preu

ISBN: 978-84-946775-1-9
Edició: May 2017
Mida: 140 x 210 mm
Pàgines: 596
Format: Rústega amb solapes
Preu: 21.90€

Awards

– The August Prize for Best Fiction 2014, argumentació del jurat

Algunes vides segueixen sent invisibles. La novel·la La Vida a Qualsevol Preu és l’última entrega d’una trilogia on cada unitat és el seu propi conjunt. Amb la seva epopeia sobre Maj, una mestressa de casa, Kristina Sandberg mostra que tota una odissea pot estar continguda dins de les parets d’un pis de la ciutat d’Örnsköldsvik. Una vida familiar fràgil i ferida en un estat del benestar representat amb distància i empatia. Amb cura, l’olor de la cuina, els fums de bugaderia, la brisa salada del mar se’ns van fent presents. Estem drets al costat de la Maj, a la cuina, amb les grans qüestions de la vida i un, què farà avui per sopar?

– The Moa Martinson Scholarship 2014
– The Svenska Dagbladets Literary Prize 2014
– Dobloug Prize 2016

Translation

Pontus Sanchez (Suècia 1984). Ha traduït al castellà autors com Katarina Bivald, Stefan Einhorn, Carin Gerhardsen, Jan Guillou, Caroline L Jensen, Tove Jansson, Lars Kepler, Hans Koppel, Asa Larsson, Hanna Lindberg, Pia Lindenbaum, Sara Lövestam, Henning Mankell, Magnus Nordin, Kristina Ohlsson, Klas Östergren, Leif GW Persson, Anders Roslund & Stefan Thunberg, Asa Schwarz, Joakim Zander, al castellà. Aquesta és la seva primera traducció literària al català.

Criticisms

Fe Fernández, llibretera de l’Espolsada

La vida a qualsevol preu posa de manifest que qualsevol vida per petita que sigui és important, és la literatura de les petites coses.

http://www.lespolsada.cat/index.php/lectures/107-2017/727-la-vida-a-qualsevol-preu
Carme Miró a Sonograma Magazine

Aquest llibre,[…], a més de reflectir la narrativa sueca actual, pot ser el nostre termòmetre per saber com de lluny estem de l’alliberament de la dona de les feines domèstiques, de la conciliació laboral i del respecte per la llibertat íntima de la dona.

Per llegir l'article clica l'enllaç: sonograma.org
Svenska Dagbladet

<<Kristina Sandberg ha escrit una trilogia impressionant que dóna veu a la història d’una majoria marginada. És forta i insistent i en moviment. És una de les innombrables memòries biogràfiques i autobiogràfiques fictícies d’avui en què la ficció s’obre a noves formes d’escriure sobre la vida. La novel·la sobre la Maj no és estèticament innovadora però continua la història de les dones del segle passat. Una narrativa dual que és especialment adequada per a abordar qüestions relatives a aquells temps i als d’ara. No són qüestions que es simplifiquin ni són fàcils de respondre, perquè no són preguntes senzilles. Per aquest motiu és encara més important que les mantinguem vives.>>

Kristina Sandberg podria ser considerada la Virgínia Woolf contemporània de Suècia

Kristina Sandberg podria ser considerada la Virgínia Woolf contemporània de Suècia. El llenguatge poètic, l’atenció a la vida de les dones, la profunditat psicològica i la perspicàcia – tots aquests aspectes són una reminiscència de Woolf, però amb un estil escandinau actualitzat i lliure.
(…) Maj, mai no pensaria que la seva història podria ser rellevant, però el talent de Sandberg és donar veu a les històries no explicades i posar en relleu la vitalitat dels detalls quotidians. El viatge de la Maj és fascinant, mostra al lector els rols de les dones i les seves oportunitats a la Suècia de mitjans del segle XX i ho fa a través del retrat de les experiències, frustracions i alegries de la nostra protagonista.

B.J. Epstein
Swedish Book Review
Arbetarbladet

<<És una lectura meravellosa./…/Ja havia escrit que Kristina Sandberg ha creat, amb els seus llibres anteriors, una única i meravellosa elegia sobre les mestresses de casa. No es pot elogiar prou, per les seves increïbles introspeccions, la seva astúcia i la seva comprensió. El món de la Maj – una realitat que s’esvaeix lentament en la tercera novel·la. Sandberg ofereix una perspectiva femenina única sobre el segle XX i els canvis dràstics que suposà per a la societat.>>

Fokus

<<El tercer volum sobre la trilogia de la mestressa de casa Maj, d’Örnsköldsvik, està tan ben escrit com els llibres anteriors, tan densos i suggeridors. I l’angoixa és tan pesada que les línies gairebé cedeixen.>>

Tidningen Vi

<<Recuperar de l’oblit la història de la mestressa de casa Maj, és un magnífic projecte, però és encara més magnífic que ens permeti constatar una paradoxa. Com a lector admiro i compadeixo Maj al mateix temps.>>

Dagens Nyheter

<<Aquesta generació va aixecar la gent d’avui, i els que vénen darrere de Sandberg necessiten llegir-la si volen entendre per què la casa de la Maj és encara avui un escenari polític i feminista de primer ordre. I per què Kristina Sandberg hauria de rebre l’August Prize aquesta tardor.>>

Borås Tidning

<<És gairebé una bogeria com Sandberg ha aconseguit utilitzar la Maj com a personatge principal, un personatge principal amb qui sovint no simpatitzem, i després combina això amb els pensaments del seu marit, en Tomàs, i els seus propis passatges de diàleg amb la Maj – estic escrivint correctament sobre tu ara? – Exactament així. Oh, Déu meu, he llegit 553 pàgines d’atapeïda escriptura en una cadira de vímet d’IKEA i noto com el seu to m’ha influït fins i tot en aquesta revisió! Ella té la mesura perfecte pel que cal dir i pel que es diu entre línies, des de la tranquil·litat, en aquest petit espai que dóna lloc a la reflexió i l’empatia.>>

Helsingborgs Dagblad

<<La Vida a Qualsevol Preu té una enorme energia i vitalitat. Sandberg utilitza elegantment – i gira i torna- alguns dels recursos sovint emprats en excés en aquest gènere per crear quelcom més enllà, una cosa nova, única i excepcionalment personal. Té la seva pròpia veu, un to literari únic. És encara més notable i convincent en aquesta última novel·la. La trilogia no és només un dels retrats sobre les dones més impressionants i íntims escrits en els últims temps. Les novel·les també troben el seu lloc natural entre la millor tradició narrativa sueca representada, entre altres, per Sven Delblanc i Kerstin Ekman.>>

Compartir: