Lena al descobert

La Lena fa repàs de la seva vida el dia que compleix cinquanta anys: treballa com a correctora i amb el que guanya li costa arribar a final de mes, viu en un pis llogat, no té parella, gairebé no té amics, el seu pare acaba de morir, no sap cap a on va ni té cap projecte de futur. Sembla que cada cop s’està tornant més invisible als ulls de la societat: el balanç és esfereïdor.

Però, arran de la trobada fortuïta amb el propietari, gris i enigmàtic, del seu pis, un senyor jubilat, s’atrevirà a rebel·lar-se: donarà un tomb a la seva vida, fins ara alienada i monòtona, i prendrà un camí arriscat que l’aproparà a un passat ple de silencis en una societat que té moltes coses a amagar.

Sobre l’efecte que el passat i les mitges veritats tenen en la concepció d’un mateix i en l’actitud que adoptem davant la vida.

Una novel.la sobre l’abús de poder i els privilegis originats durant el franquisme però que encara són presents en l’actualitat. Una reflexió entre la Barcelona d’avui i la Menorca de la postguerra.

Carolina Montoto Almirall.  Va néixer a Barcelona el 1968. Llicenciada en Història de l’Art, es dedica a la correcció editorial des de fa més de vint anys. Ha publicat una novel·la juvenil, Pol y Leopoldo: dos ojos y un destino (Mr. Momo, 2018), i ha escrit diversos relats publicats a la revista Rosita. Aquesta és la seva primera novel·la per a adults.

Lena al descobert

ISBN: 978-84-122839-9-0
Edición: Septiembre 2021
Tamaño: 140 x 210
Páginas: 312
Formato: Rústica con solapas
Precio: 18.50€

Críticas

Entrevista a Carolina Montoto. La Caníbal.

«Sobre la necessària reconstrucció, també a través de la ficció, de la memòria històrica, tant la personal com la col·lectiva.»

Link al podcast
Lena al descobert. Segre Llibres.

«Aquest és un relat sobre l’efecte que el passat i les mitges veritats tenen en la concepció d’un mateix i en l’actitud que un adopta davant la vida.»

Veure crítica
Vermut Literari. El9nou.cat

«El proper vermut literari serà amb l’escriptora Carolina Montoto, amb Lena al descobert.»

Veure crítica
Anna Carreras. Núvol.

«Una correctora emprenyada amb les grans editorials que funciona com a antiheroïna quotidiana però que, al mateix temps i de manera èpica, s’acara a la seva pròpia vida…»

Link a l'article
Gloria Aznar. Diari de Tarragona.

«Lena al descobert és una novel·la sobre l’abús de poder i els privilegis originats durant el franquisme, però que encara són presents en l’acualitat.»

Link a l'article
Eduard Riudavets. Eliris.cat

«Aquest viatge suposa la recuperació de la pròpia història i, alhora, refer també la necessària dignitat personal perquè “qui se sent indigne, no lluita” i la Lena es converteix, passa a passa, en una lluitadora.»

Link a l'article
Presentació de Lena al descobert.

Presentació de Lena al descobert a la llibreria Obaga amb l’autora Carolina Montoto i la poetessa Míriam Cano. Performance inicial inspirada en la novel·la, a càrrec de Carol Porta i Lluís Cases.

Link al vídeo
Entrevista a Carolina Montoto. La Vanguardia.

«És una dona en crisi permanent. Va vivint i vivint i ella no ha pres mai cap decisió, tot li ha vingut com donat, d’alguna manera. És una dona com sense desitjos, i arriba als cinquanta com podria ser algun any abans o després. La crisi que li arriba de fet és que no té on caure morta…»

Link a l'article
Carolina Montoto a Quan arribin els marcians.

«És importat saber per què els nostres pares han tingut aquestes mancances afectives […] d’alguna manera et reconcilies amb els pares, però també pots avançar per què si no et quedes estancat amb les preguntes»

Link al programa (min 16:34)
Andreu Loncà a La tria.

«La seua novel·la posseeix l’aroma de les coses viscudes per bé que podria ser tot més o menys inventat».

Veure crítica
Lena al descobert a VaDcultura.

«El dia 19 [de novembre], serà Carolina Montoto la que presenti «Lena al descobert», ambientada a la Guerra Civil a Menorca».

Veure crítica
Entrevista a Carolina Montoto. Diari de Girona.

«El pare era quasi un desconegut, algú que sempre estava a la feina, mai el veiem a casa. I sobretot no coneixem la joventut dels pares, que és potser l’etapa més determinant d’una persona. Els coneixem només en el rol de pares».

Link a l'article
Ressenya de Lena al descobert. L’illa deserta.

«La Lena és un personatge amb molt mala fortuna: de família pràcticament no en té, i mentre l’ha tingut era un desastre; té una feina i un sou precaris i li costa arribar a final de mes».

Link a l'article
Entrevista a Carolina Montoto. Ibeconomia.cat

«Amb el sentit de l’humor, a vegades es pot arribar molt lluny, malgrat que sovint la comèdia és infravalorada».

Link a l'article
Entrevista a Carolina Montoto. El Submarí amb Mariona Tomàs.

«Reflexió sobre el pes del passat, sobre l’herència familiar, silencis i l’impacte que té a la formació de la pròpia personalitat».

Link al podcast (min 39:50)
Míriam Cano. La Setmana del Llibre en Català.

«Una de les grans virtuts de la novel·la és que es va descabdellant a poc a poc, et penses que estàs davant d’una protagonista que culminarà per bé o per mal la seva crisi personal i de cop i volta un fet fortuït fa que tot això prengui un canvi de direcció.»

Link al vídeo
Novel·les que juguen amb el pas del temps. Fet a Mida.

Míriam Cano: «Una novel·la que ens parla dels misteris del passat i com la memòria es lliga amb el present.»

Link al vídeo
Carol Porta, llibretera de L’Obaga

«Carolina Montoto presenta una veu i estil propi: aborda temes punyents i els presenta de manera fragmentària. La novel·la “Lena al descobert” gira al voltant d’una dona de cinquanta anys amb una professió solitària, poc reconeguda i mal remunerada. Ens parla sobre la relació amb el pare i la seva família a Menorca i com aquestes experiències filials afecten les seves relacions sexe-afectives; també sobre com després de la guerra civil, els notaris del bàndol guanyador es van beneficiar inscrivint les propietats dels vençuts com pròpies; sobre l’especulació actual amb l’habitatge i les dificultats i anhel de trobar-se amb altres per poder construir alternatives.»

Fe Fernández, llibretera de L’Espolsada

«Una de les novetats de tardor, una primera novel·la sobre la identitat, els secrets familiars i les seves conseqüències. Una  novel.la sobre els afusellaments dels rojos menorquins, sobre els privilegis d’uns i els greuges dels altres. La dictadura i les seves ramificacions que encara ara perduren i marquen les politiques actuals. En sentirem a parlar.»

Compartir: