Autobiografia de la meva mare

La vida de la Xuela, de mare caribenya i pare escocès, està marcada per la mort de la mare en el moment del part i el posterior abandonament per part del pare, que la deixa a càrrec d’una dona que gestiona una bugaderia.

L’abandó inicial que viurà la protagonista marcarà el desconcert amb què durant tota la seva vida viurà els moments més quotidians. La Xuela ben aviat decidirà no tenir fills i lluitarà per mantenir-se fidel als seus principis d’autonomia i llibertat.

Aquest llibre ens ofereix un retrat atípic d’una dona que es rebel·la davant de totes les facetes de l’existència, però sobretot davant del paper que la societat i la família assignen a la dona.

És, alhora, una denúncia de les condicions de submissió del poble caribeny enfront del poder colonial anglès.

Jamaica Kincaid va néixer el 1949 a Antigua, una petita illa del Carib que fou colònia d’Anglaterra fins al 1967 i que assolí l’estatus de nació el 1981. Es va formar en el sistema educatiu anglès, fins que, el 1965, amb disset anys, va ser enviada a Nova York, on va treballar com a au-pair. Poc temps després va començar a estudiar fotografia i a escriure articles periodístics, i va treballar a The New Yorker. Actualment viu a Vermont i ensenya literatura creativa a la Universitat de Harvard.

Ha publicat diverses novel·les, entre les quals destaquen Annie John (1986), A small place (1988), Lucy (1990), The autobiography of my mother (1994), My brother (1997) i Mr. Potter (2002). Les seves columnes “Talk of the Town” publicades al The New Yorker van ser recollides a Talk Stories (2001), el 2005 va publicar Between Flowers i el 2013 See Now Then.

Jamaica Kincaid és considerada una de les escriptores actuals més importants i influents. Admirada per la seva destresa estilística, la seva escriptura reflexiona sobre la influència i les limitacions socials de la raça i el gènere, aprofundint en els mons interiors dels seus personatges amb una força potent, desafiadora i misteriosa.

L’autora ha rebut premis literaris molt rellevants i el seu nom ha sonat entre els possibles candidats al premi Nobel de literatura.

Autobiografia de la meva mare

Jamaica Kincaid

ISBN: 978-84-949049-2-9
Edició:
Mida: 140 x 210 mm
Pàgines: 176
Format: Rústega amb solapes
Preu: 17.60€

Premis

– Guanyadora de l’Anisfield -Wolf Book Award
– Nominada a la Shortlist del PEN-Faulkner Award
– L’autora ha rebut premis rellevants entre els quals destaquem:

Dan David Prize 2017

American Book Awards 2014

Prix Femina Étranger 2000

Lannan Literary Award for fiction 1999

Anisfield-Wolf Book Award 1997

Finalista del PEN/ Faulkner Award 1984 i 1997

Morton Dauwen Zabel Award for fiction 1984

Traducció

Carme Geronès (Barcelona), ha traduït més de dues centes obres de l’anglès o el francès al català. Entre elles destaquem les traduccions d’autors com Louis Althusser, Edward Anderson, William Beckford, Saul Below,  G.K. Chesterton, Roald Dahl, Ildefonso Falcones, John Grisham, Patricia Highsmith, Chester Himes, Henry Kissinger, Milan Kundera, Doris Lessing, Frederic Manning, Horace McCoy, Salman Rushdie, Jim Thompson, Jules Verne.

Crítiques

Anna Guitart. Tot el temps del món.

Autobiografia de la meva mare: “la Xuela, com a dona, té un camí marcat, però ella aposta per apartar-se’n”

Link a la recomanació
Marina Espasa. Diari Ara.

Soc jo qui decideix

Link al Diari Ara
Sílvia Soler. Diari Ara.

Vides Trencades. En totes dues novel·les hi detectem la desesperació dels personatges per fugir del seu destí

www.ara.cat/opinio/silvia-soler-vides-trencades_0_2197580376.html
Olga Merino. El periodico.

‘Autobiografia de la meva mare’: un viento negro y desolado

www.elperiodico.com/es/ocio-y-cultura/20190326/critica-autobiografia-de-la-meva-mare-jamaica-kincaid-7375407
La petita llibreria

Mentre ella tingui dues mans i dos peus es veu capaç de ser la única propietària de la seva vida i de les seves decisions.

La petita llibreria
Cathleen Schine. The New York Times.

Jamaica Kincaid ha escrit una meditació realment dura sobre la vida amb una de les proses més belles que trobem en la ficció contemporània

NY Times