Elles parlen

Una nit, vuit dones mennonites de diferents edats es troben en un paller per dur a terme una reunió secreta. Durant els darrers dos anys, aquestes dones, i més d’un centenar d’altres noies de la seva colònia, han estat violades repetidament de nit per dimonis que venen a castigar els seus pecats.

Ara que les dones han descobert que havien estat drogades i atacades per un grup d’homes de la seva pròpia comunitat, estan decidides a protegir-se a si mateixes i a salvaguardar les seves filles de possibles mals futurs.

Mentre els homes de la colònia van a la ciutat per pagar la fiança i alliberar els violadors, aquestes dones, totes analfabetes, sense cap coneixement del món fora de la seva comunitat, tindran molt poc temps per prendre una decisió: haurien de quedar-se a la comunitat, l’únic món que han conegut, o haurien d’atrevir-se a marxar-ne?

 

«Aquesta novel·la, sorprenent, trista, colpidora, però molt emotiva, basada en fets reals, podria ser un fragment d’El conte de la serventa.» – Margaret Atwood

Miriam Toews (Canadà, 1964) va néixer a Steinbach, un petit poble mennonita del Canadà. Ha publicat nombroses novel·les entre les quals destaquen A Complicated Kindness i All My Puny Sorrows (que ara publiquem). Aquesta obra ha guanyat diversos premis literaris, incloent el Rogers Writers’ Trust Fiction Prize 2014, un dels premis més importants del Canadà, i el Sinbad Prize for Foreign Fiction 2015.

Ha estat finalista a l’Scotiabank Giller Prize 2014, al Folio Prize for Literature 2015 i al Wellcome Book Prize 2015. També ha estat entre les obres seleccionades a l’Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction 2015 i a l’International IMPAC Dublin Literary Award 2016.

Les Hores ha publicat en català Les tristes recances (2017) i Elles parlen (2020).

Els crítics destaquen la capacitat de Toews de combinar l’humor i el dolor d’una manera tan especial que fa que la tristesa més insuportable sigui temperada pel somriure i es torni assumible. Alguns li fan un lloc al costat d’escriptores canadenques tan conegudes com Alice Munro i Margaret Atwood.

Elles parlen

Miriam Toews

ISBN: 978-84-949049-8-1
Edició: Febrer 2020
Mida: 14 x 21
Pàgines: 232
Format: Rústega amb solapes
Preu: 18.50€

Premis

– Seleccionat entre els “Llibres de l’any 2019” per The New York Times, The Washington Post, Time, Publishers Weekly, Kirkus, Slate, Star Tribune, Lit Hub, Library Journal…
– Finalista del Governor General’s Literary Award for Fiction
– Finalista del Trillium Book Award

Traducció

Carme Geronès (Barcelona), ha traduït més de dues centes obres de l’anglès o el francès al català. Entre elles destaquem les traduccions d’autors com Louis Althusser, Edward Anderson, William Beckford, Saul Below,  G.K. Chesterton, Roald Dahl, Ildefonso Falcones, John Grisham, Patricia Highsmith, Chester Himes, Henry Kissinger, Milan Kundera, Doris Lessing, Frederic Manning, Horace McCoy, Salman Rushdie, Jim Thompson, Jules Verne.

Crítiques

Anna Guitart. Els matins de TV3.

Sobre la violència contra les dones…

Link al programa
Antonia Justicia. La Vanguardia Cultura/s.

Voces femeninas: silenciadas por la belladona

www.lavanguardia.com/cultura/culturas/20200308/473825987422/menonita-religion-libros-toews.html
The New York Times

«Un manifest feminista que ens mostra l’horror amb delicadesa, però que també és ple de l’amor i l’humor entranyables que han fet de Toews una autora tan estimada pels seus lectors.»

www.nytimes.com/2019/03/28/books/miriam-toews-women-talking.html
The Observer

«Valent i profunda… El resultat, improbable i gairebé màgic, aconsegueix extraure quelcom redemptor d’un tema que se situa als antípodes de la redempció.»

 

The New Yorker

«Brutalment divertida, valenta i honesta, Miriam Toews és una artista de l’escapisme: sempre troba la manera mitjançant la qual els personatges, atrapats per les seves circumstàncies, s’alliberin…»

www.newyorker.com/magazine/2019/03/25/a-beloved-canadian-novelist-reckons-with-her-mennonite-past
Lire

«Rebels, temoroses, serioses o iròniques, aquestes dones sembla que parlin en nom de totes les dones violades o assassinades d’ahir i d’avui.»

 

Le Figaro Littéraire

«La revolta d’unes dones mennonites que es neguen a ser tractades com animals. Brutal.»

 

The Times

«Tendra, furiosa i escrita amb un enginy penetrant.»

 

Le Monde des Livres

«Aquesta crítica implacable a un món arcaic que es regeix per una lectura inamovible i misògina de la Bíblia és també una crítica de tots els sistemes patriarcals i autoritaris. D’una terrible actualitat.»