Miriam Toews

Miriam Toews (Canadà, 1964) va néixer a Steinbach, un petit poble mennonita del Canadà. Ha publicat nombroses novel·les entre les quals destaquen A Complicated Kindness i All My Puny Sorrows (que ara publiquem). Aquesta obra ha guanyat diversos premis literaris, incloent el Rogers Writers’ Trust Fiction Prize 2014, un dels premis més importants del Canadà, i el Sinbad Prize for Foreign Fiction 2015.

Ha estat finalista a l’Scotiabank Giller Prize 2014, al Folio Prize for Literature 2015 i al Wellcome Book Prize 2015. També ha estat entre les obres seleccionades a l’Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction 2015 i a l’International IMPAC Dublin Literary Award 2016.

Les Hores ha publicat en català Les tristes recances (2017) i Elles parlen (2020).

Els crítics destaquen la capacitat de Toews de combinar l’humor i el dolor d’una manera tan especial que fa que la tristesa més insuportable sigui temperada pel somriure i es torni assumible. Alguns li fan un lloc al costat d’escriptores canadenques tan conegudes com Alice Munro i Margaret Atwood.

Títols de l’autor

Premis

– Seleccionat entre els “Llibres de l’any 2019” per The New York Times, The Washington Post, Time, Publishers Weekly, Kirkus, Slate, Star Tribune, Lit Hub, Library Journal…
– Finalista del Governor General’s Literary Award for Fiction
– Finalista del Trillium Book Award
– Seleccionada per l’International Dublin Literary Award 2016
– Seleccionada per l’Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction 2015
– Finalista del Wellcome Book Prize 2015
– Finalista del Folio Prize for Literature 2015
– Finalista de l’Scotiabank Giller Prize 2014
– Guanyadora del Sinbad Prize for Foreign Fiction 2015
– Guanyadora del Roger Writer’s Literary Award 2014

Crítiques

Conversa entre la Miriam Toews i l’Anna Guitart, sobre Elles parlen
Link al video
Anna Guitart. Els matins de TV3.

Sobre la violència contra les dones…

Link al programa
Antonia Justicia. La Vanguardia Cultura/s.

Voces femeninas: silenciadas por la belladona

www.lavanguardia.com/cultura/culturas/20200308/473825987422/menonita-religion-libros-toews.html
The New York Times

«Un manifest feminista que ens mostra l’horror amb delicadesa, però que també és ple de l’amor i l’humor entranyables que han fet de Toews una autora tan estimada pels seus lectors.»

www.nytimes.com/2019/03/28/books/miriam-toews-women-talking.html
The Observer

«Valent i profunda… El resultat, improbable i gairebé màgic, aconsegueix extraure quelcom redemptor d’un tema que se situa als antípodes de la redempció.»

 

The New Yorker

«Brutalment divertida, valenta i honesta, Miriam Toews és una artista de l’escapisme: sempre troba la manera mitjançant la qual els personatges, atrapats per les seves circumstàncies, s’alliberin…»

www.newyorker.com/magazine/2019/03/25/a-beloved-canadian-novelist-reckons-with-her-mennonite-past
Lire

«Rebels, temoroses, serioses o iròniques, aquestes dones sembla que parlin en nom de totes les dones violades o assassinades d’ahir i d’avui.»

 

Le Figaro Littéraire

«La revolta d’unes dones mennonites que es neguen a ser tractades com animals. Brutal.»

 

The Times

«Tendra, furiosa i escrita amb un enginy penetrant.»

 

Le Monde des Livres

«Aquesta crítica implacable a un món arcaic que es regeix per una lectura inamovible i misògina de la Bíblia és també una crítica de tots els sistemes patriarcals i autoritaris. D’una terrible actualitat.»

Sílvia Soler. Diari Ara.

Sense recança. Malgrat tot i amb totes les dificultats imaginables, persistirem

https://www.ara.cat/opinio/recanca_0_1946205374.html
Fe Fernández. Llibretera de l’Espolsada.

Si teniu l’oportunitat, deixeu-vos acompanyar de bona música de piano mentre en gaudiu la lectura i pregunteu-vos constantment: què faríeu en el lloc de l’Elf i la Yoli?

http://www.lespolsada.cat/index.php/lectures/107-2017/740-les-tristes-recances
La petita llibreria blog.

A Les tristes recances trobareu una novel·la que ha d’estar a totes les tauletes de nit per convidar a la lectura i a la reflexió sobre la sensibilitat humana, les relacions personals i la força de l’amor en la seva màxima expressió.

https://lapetitallibreria.blogspot.com.es/2017/11/les-tristes-recances.html
Jurat del Rogers Writers Trust Fiction Prize

«A Les tristes recances Miriam Toews aconsegueix unir humor i tristesa d’una manera tan experta que la més insuportable pena és temperada pel riure fent-la així asumible. La Yoli i l’Elf, les dues germanes protagonistes de la novel·la, es troben als costats oposats de la qüestió sobre si viure o morir, però l’amor i la compassió sempre és present entre elles.

Toews és una alquimista literària que aconsegueix reunir l’alegria i l’angoixa i mostrar-nos la humanitat dels seus personatges, ha escrit una obra d’una profunditat sorprenent. Llegir-la és una experiència inoblidable.»

Curtis Sittenfeld, The New York Times.

«He devorat la última novel·la de Miriam Toews,…m’ha encantat…és irresistible… El diàleg es realista i divertit, i segons com, gairebé màgic, Toews deixa que els seus protagonistes parlin sobre el significat de la vida però sense semblar pretensiosos ni sofisticats; són simplement llestos, decents i confusos. La seva intel·ligència, la seva  honestedat, i sobretot la seva compassió ens proporciona una espècie de bàlsam existencial ¾ un confort no gaire diferent del que torbaríeu si obríssiu una ampolla de vi i tinguéssiu una llarga conversa (sí, de veritat) amb un veritable amic.»

The Dallas Morning News

«Destacable, enèrgica i amb un gran cor… Miriam Toews escriu des del punt de vista de la  Yoli, el monòleg interior de la qual recorda una barreja entre David Foster Wallace i Robin Williams, si ambdós fossin, de fet, dones mennonites al voltant dels quaranta i amb problemes amb l’autoritat. Ella és intel·ligent amb un gran cor, una filòsofa amb un toc còmic.»

The Guardian

«No puc pensar en cap altre precedent que jugui apropant-se a la fosca tragicomèdia com ha fet Miriam Toews en aquest sisena novel·la. És destacable com aconsegueix fer-ne una lectura compulsiva a partir d’elements de la historia que surten dels llocs més foscos del cor de l’autora…. Quan l’he llegit, he rigut fort inclús quan les llàgrimes brollaven dels meus ulls. Stevie Davies.»

Jared Band, The Globe and Mail

«La nova novel·la brillant i  desesperadament trista de Miriam Toews… és una de les més commovedores i acurades representacions de la complicada situació sobre els suïcidi d’un germà que mai he llegit. Pot sonar una mica dur, quan ho expliques. Però no ho és perque és una novel·la de Miriam Toews, i sempre trena de forma delicada la tristesa i l’humor. Per aquest motiu i molts d’altres aquesta és la seva millor novel·la. És divertida de vegades molt divertida… Però inclús en els moments més lluminosos hi ha una perillosa corrent soterrada de tristesa… El més gran regal del llibre és recordar-nos que és normal tenir aquests sentiments. En un món on tothom té aquest pena es a dir, un món com el nostre trobem el permís per abraçar la tristesa més que no pas el permís per plorar i escapar d’ella… En aquesta novel·la devastadora com en la vida mateixa la tendresa i la tragèdia són, com germanes, van  sempre unides.»

Sunday Times

«La novel·la que ha escrit —tan exquisidament que en voldreu assaborir cada paraula—, és com si se l’hagués arrencada del cor.»

Daily mail

«[Miriam Toews] ha escrit un llibre magistral, d’una dignitat molt precisa. És també, contra tot pronòstic, en ocasions, una novel·la d’humor.»

Los Angeles Times

«Toews es fa un lloc al costat d’Alice Munro, Robertson Davies, Margaret Atwood i Mordicai Richler, el quintet més bell de l’escriptura canadenca.»

The New York times Book Review (Editors’choice)

«Estimo el llibre… és irresistible»

The Washington Post

«En la seva genialitat, les llàgrimes i les rialles es fonen en un elixir màgic que sembla l’essència de la vida.»

The Telegraph

«Entremaliat, desgarrador, però amb un gran encert, és un èxit estel·lar […] Excel·lent […] una escriptora d’una original estranya un un talent no discutible.»

The Independent

«Impactant.»

Financial Times

«Rica, amb una tendresa nascuda de l’acceptació. Escriure una ficció tan potent a partir de vivències personals d’aquesta magnitud és dur, segurament gairebé insuportable, però, el resultat es una novel·la que arriba més enllà dels límits d’ella mateixa.»