
Linda Boström Knausgård
Linda Boström Knausgård (Suècia, 1972) és una autora i poeta sueca. Va debutar el 1998 amb el recull de poesia Gör mig behaglig för såret. El 2011 va rebre el reconeixement de la crítica amb el recull de contes Grand Mal. Ha escrit tres novel·les: Helioskatastrofen (2013) va guanyar el Mare Kandre Prize i va ser nominada per a l’International Dublin Literary Award. Benvinguts a Amèrica (2016, Les Hores 2021) va ser finalista de l’August Prize i de l’Svenska Dagbladet Literature Prize. Filla d’octubre (2019, Les Hores 2022) va ser nominada el 2020 per al National Book Awards.
Títols de l’autor
Premis
Crítiques
“Linda Boström Knausgard transforma l’experiència personal en hospitals psiquiàtrics en una novel·la poderosa, protagonitzada per una dona que, com ella, és diagnosticada amb trastorn bipolar i és sotmesa a teràpia electroconvulsiva.”
“Una història que juga una mica amb la qüestió explicar-nos les coses, fer memòria, escriure els nostres records per tal de preservar, d’alguna manera, la memòria.”
“Filla d’octubre, la seva tercera novel·la, també és un relat sobre separació, solitud i dol.”
“Ell li assegura que els records tornen, tard o d’hora. Potser no tots, definitivament no tots, però no hi ha tractaments sense efectes secundaris.”
“El primer que et diuen per no espantar-te, abans dels electroxocs, és que no et passarà res: però és una gran mentida. Et prometen que és una teràpia molt controlada, que no és res especial, però saben perfectament com t’afectarà la memòria.”
“Aquesta és una novel·la curta, clara, amb moments de gran bellesa; on l’autora reproduir moments viscuts realment per ella quan era una nena”.
“Es llegeix com si fos un somni febril: embriagadora, difusa, inquietant i evocadora. Fidel a les seves arrels com a poeta, totes les frases mostren una lírica crua.”
“Descriu la brutal teràpia d’electroxocs a la qual va ser sotmesa quan el seu matrimoni s’estava acabant. En aquell moment, ja estava prou malalta perquè la forcessin a acceptar aquest tractament horrible. Des de llavors l’ha descrit com una forma d’abús.”
“La novel·la de Linda Boström Knausgård és un fragment de vida d’una família, els fills dels quals sembla que fan el que poden per sobreviure en un entorn que se’ls ha tornat hostil”.
“Vengo de la poesía, del lenguaje rítmico, conciso, no quiero que el texto se desborde”.
Cuando Linda Boström Knausgård dejó de ser personaje y tomó la palabra
Entremig d’aquest balanceig incessant d’imatges i records, ens topem amb una constant que dialoga pàgina rere pàgina amb la mudesa: les preguntes.
“[…]una història molt ben tramada, amb frases no excessivament llargues que et fan avançar a batzegades[…]”
“Welcome to America,” with its valorization of silence, its poetic compression, and its slightness feels.