Linn Ullmann

Linn Ullmann és una de les veus més especials de la literatura escandinava. És autora de set novel·les amb gran reconeixement internacional, i s’han publicat a més de vint països d’Europa i els Estats Units.

Ha rebut diversos premis, entre els quals l’Amalie Skram-prisen de ficció i el Gullpennen pel seu treball periodístic. La seva darrera novel·la, Inquiets , la primera de la seva trilogia autobiogràfica en que s'endinsa en la seva infantesa, va ser nominada al Nordic Council Literature Prize i al Norwegian Critics Prize for Literature. Aquesta novel·la va rebre el National Broadcasting’s Literary Prize l’any 2015 i va ser l’obra de ficció més venuda a Noruega aquell mateix any. L'any 2021 va publicar Noia, 1983, sobre la seva adolescència, amb una gran acollida de la crítica i els lectors. Per aquest títol ha estat nominada al Nordic Council Literature Prize 2022.

Els seus llibres han estat adaptats per al teatre i el cinema, i el 2017 l’Acadèmia Sueca va atorgar-li el Dobloug Prize per tota la seva trajectòria.

Linn Ullmann és la cocreadora i presentadora del podcast literari How to proceed. Viu a Oslo amb el seu marit, l’escriptor i poeta Niels Fredrik Dahl.

Les novel·les d’Ullmann s’han traduït a 30 idiomes.

Títols de l’autor

Premis

– Nominada al Nordic Council Literature Prize 2022
– Finalista The Nordic Council Literature Prize
– Finalista The Norwegian Critics Prize for Literature

Crítiques

Sílvia Marimon Molas. Ara Llegim.

«Ullmann s’encara amb coratge al seu passat. A les pàgines que escriu hi batega la passió per escriure, però també la lluita per reflotar».

Link a l'article Veure crítica
Anna Carreras Aubets. Ara Llegim.

«Linn Ullmann signa un dels cims de la literatura noruega de l’última dècada. Noia, 1983 es mou entre la neteja de la memòria i l’eròtica del poder».

Link a l'article
Natalia Araguás. El Periódico

Linn Ullmann: «La meva simpatia sempre ha estat amb les verges insensates, no amb les prudents»

Enllaç a l'article
Maricel Chavarria. La Vanguardia.

Linn Ullmann: “Quan la teva mare és tan bonica, als 16 anys explores el desig i la bellesa”

Enllaç a l'article
Merete Reinholdt, Berlingske Tidende

«Linn Ullmann ha establert un nou estàndard sobre l’autoretrat literari. No es pot fer millor.»

Novel·la estrangera. Diari Ara.

“Els records d’aquella nena curiosa i innocent afloren i prenen un caràcter diferent amb el temps, i mostra les constants absències del pare i reflexiona sobre aquella família d’artistes.”

Veure crítica
Salvador Rich. Llegir.cat

“Escriure sempre ha estat un bon recurs per exorcitzar la mort, només que, en aquest cas, les converses van semblar infructuoses, plenes de respostes monosil·làbiques i a vegades fins i tot absurdes, més pròpies d’un vell xaruc que del geni que va ser Bergman.”

Link a l'article
Tània Soler. Revista Núvol.

“Mitjançant un treball d’acumulació dels propis records, Ullmann aconsegueix construir una narració en què els temps de la seva infantesa es reflecteixen en els últims anys de vida del seu pare, i ens mostra la història d’amor viscuda per la seva família, sense por a la mort ni a la memòria.”

Veure crítica
Entrevista a Linn Ullmann per David Castillo. El punt avui.

“Aquest projecte era amb el meu pare. Era molt amic meu, va ser molt proper quan vaig ser adulta. Parlàvem de cinema i de literatura. A ell li agradava que em dediqués a la literatura.”

Link a l'article Veure crítica
Tània Soler. Núvol.

“Les gravacions comencen un cop ella ha esdevingut escriptora i ell es troba a les acaballes de la vida, i es proposen d’escriure un llibre sobre l’envelliment.”

Link a l'article
Fe Fernández. Llibreria L’Espolsada.

“El record o la memòria són dos conceptes molt subjectius, què és en realitat el record? Una percepció de la veritat o un anhel íntim? I la memòria?”

Link a l'article
Elena Hevia. El Periódico.

“La respetada escritora noruega se inspira en su infancia y en los últimos días de su padre, Ingmar Bergman, para abordar en Los inquietos una novela sobre la vulnerabilidad de la vejez”.

Link a l'entrevista Veure crítica
Eva Piquer. No ho sé de RAC1.

“El llibre és la recreació d’una nissaga familiar excepcional a través dels records d’infància i joventut de l’autora”.

Link al programa
Eva Piquer. ARA Llegim.

“Un esplèndid llibre de memòries sobre la memòria, la infantesa, la família i l’amor”.

Link a l'article Veure crítica
Isabel Gómez. La Vanguardia.

“Las citas de las cintas se alternan con las memorias de la niña-mujer, las niñeras, la mudanza, los veranos en la casa paterna de Farö, las despedidas, el duelo”.

Link a l'article Veure crítica
Inquiets a Quan arribin els marcians.

“L’escriptora noruega Linn Ullmann, filla de l’actriu Liv Ullmann i el director de cinema Ingmar Bergman, va voler fer un llibre sobre la vellesa i la memòria a mitges amb el seu pare”.

Link al programa (min 11:22)
Àngela Sánchez. La petita llibreria.

“Sentiments i ensenyances particulars que esdevenen universals i ens obliguen a pensar en les nostres vides i com vivim el dia a dia”.

Link a l'article
Història d’una nissaga familiar fascinant. Segre.com

Inquiets és una evocación magistral d’una de les constel·lacions familias més fascinants del segle XX”.

Veure crítica
Anna Carreras. Ara Llegim.

Inquiets és un collage fragmentari d’una família dividida des del començament, un intent d’aïllar la mare, el pare i la filla”.

Veure crítica
Isabel Coixet. Alguien debería prohibir los domingos por la tarde.

Emissió del programa “Alguien debería prohibir los domingos por la tarde” per RNE, presentat per Isabel Coixet, on es parla de la trajectòria d’Ingmar Bergman i la novel·la de Linn Ullmann.

Link al programa
Ana Carreras. ARA Llegim

“Un llibre homenaje als pares de l’autora, la parella Bergman-Ullmann, que farà les delícies dels amante del set art.”

Link a l'article
Entrevista a Linn Ullmann. Página Dos.

Página Dos visita Oslo y se cita con Linn Ullmann, hija de Ingmar Bergman y Liv Ullmann, que nos habla de su libro “Los Inquietos”.

Link al programa
Andra Aguilar. El País.

«Linn Ullmann recompone su infancia en ‘Los inquietos’, libro que planeó con su padre, Ingmar Bergman.»

Link a l'article

Compartir: