Rachel Cusk

Rachel Cusk va néixer al Canadà el 1967. Ha viscut molts anys a Anglaterra, i actualment viu a París. És autora de diverses novel·les i llibres autobiogràfics. La trilogia amb la mateixa protagonista —Outline (2014, finalista dels premis Folio, Goldsmiths, Baileys, Giller i Canadian Governor General’s), Transit (2016) i Kudos (2018)— l’ha consolidat com una de les escriptores més brillants de la literatura anglesa actual. Ha estat premiada amb la beca Guggenheim. Les Hores n’ha publicat Seqüela, sobre el matrimoni i la separació (2020), i L’altra casa, sobre la invisibilitat de les dones en la maduresa (2021).

La feina d’una vida. L’experiència de ser mare (publicat inicialment el 2001) és una reflexió entorn de la maternitat que ha estat aclamada per uns i ha provocat indignació en d’altres.

Premis

– Nominada a la longlist del Premi Booker 2021.
– Premis i reconeixements de l’autora

L’autora ha rebut diversos premis i reconeixements a la seva obra, entre els que destaquem el Premi Whitbread (1993) i el Premi Somerset Maugham (1997)

Crítiques

Anna Pazos. Quadern El País.

Un tema antiliterari: «Se m’acuden poques experiències tan difícils de convertir en literatura com la maternitat.»

Enllaç a l'article
Tot el temps del món. Anna Guitart.

Sobre l’experiència de convertir-se en mare

Enllaç al programa
Violeta Tena. El Temps.

La feina d’una vida explica la lluita de l’autora per mantenir la individualitat i l’essència, alhora que té cura de les necessitats de la seua filla, una dualitat que, vint anys després, continua plenament vigent i ateny que totes les dones que es llancen a l’aventura de la procreació.

Link a l'article
Llibres, píxels i valors. Ràdio 4.

Maria Sempere ens parla de La feina d’una vida i de l’essència que contrueix l’obra de Rachel Cusk. A partir del minut 6:05.

Link a l'entrevista
Víctor García Tur. El País.

«Cusk va parir un llibre, necessari, que narra i sospesa els pros i contres, els pèls i senyals de la maternitat»

Link a l'article
#Bookpíndola de La Irreductible.
Link a la crítica
Álex Vicente. El País.

“Rachel Cusk, una escritora contra la cultura de la maternidad feliz”

Link a l'article Veure crítica
Entrevista a Rachel Cusk. RTVE.

Que la maternitat s’assembla més a una feina per a tota la vida que a una versió idealitzada és el que descriu Rachel Cusk al seu llibre. El text va ja fou subversiu fa 20 anys quan l’escriptora va explicar des de dins les contradiccions i les renúncies del feliç esdeveniment. La van criticar i fins i tot un columnista va demanar que els serveis socials es quedessin amb les filles.

Link a l'entrevista
Trobada amb Rachel Cusk. Espacio Fundación Telefónica.

Conversa amb Rachel Cusk sobre “La feina d’una vida. L’experiència de ser mare”, moderada per la periodista i escriptora Marta Fernández.

Link a conversa
Diego Gándara. La Razón.

“La maternidad, desde el hastío hasta la ternura.”

Veure crítica
Alberto Olmos. El Confidencial.
Link a l'article
Deborah Levy

«Les mares normalment se senten obligades a dir: “Vull els meus fills… però”. És al “però” on Cusk té la valentia de posar l’accent. Un treball per a tota la vida ens parla de com és de tendre i com és de difícil ser mare.» 

Stephanie Merritt. The Observer.

«Un treball per a tota la vida és probablement el llibre millor escrit i més emocionant sobre la maternitat que s’ha publicat en els darrers anys.»

Jordi Nopca entrevista a Rachel Cusk. ARA Balears.

L’altra casa arriba poc després que s’hagi instal·lat a París. La ciutat hi té un paper simbòlic destacat, a la novel·la: és on la protagonista es troba amb el dimoni.”

Link a l'article
L’altra casa. LaBellesa.cat

“Art, literatura, privilegis masculins o bellesa física i la seva decadència, són alguns dels temes que l’autora toca en aquest llibre; intenta comparar com es valoren les fites masculines en relació a les femenines, les d’ells es valoren més”.

Link a l'article
Àngela Sánchez Vicente. La Petita Llibreria.

“De la ploma sensible i altament reflexiva i critica amb la societat actual de la Rachel Cusk brolla una novel·la que enganxa i on res és esperat”.

Link a l'article
Esther Riba Puértolas. Segre.com

“Dodge, dona lliure, revolucionària, inquieta, hauria llegit aquest llibre dempeus de pura emoció. Les seves pàgines et deixen sorpresa, escorxada, atònita davant la seva manera de reflexionar i de retruc fer-te pensar a tu”.

Link a l'article
Víctor García Tur. El País.

“Sembla que la novel·la hagi de fixar-se en com exigim a l’art que ens porti al límit, la catarsi; ara bé, fixant-se en el privilegi de la llibertat que es reserven els artistes, la narradora detecta les cotilles asfixiants del gènere i la limitació de moviments que imposen”.

Link a l'article Veure crítica
Maria Dolors Guàrdia Rubies. Regió7.

“El pintor i ella són com la cara i la creu d’una trajectòria artística”.

Veure crítica
Leticia Blanco. El Mundo.

“Cusk es una de las escritoras británicas más aclamadas de su generación y sus libros no suelen dejar indiferente a nadie por su feroz honestidad, no sólo con los demás, también consigo misma.”

Link a l'article
Dàlia Rajmil Bonet. Catorze.cat

“Hi ha llibres que ens cauen a les mans com una esmena a la grisor. Obres que esdevenen un revulsiu a l’abatiment i que acaben esborrant el desencís provocat per lectures anteriors”.

Link a l'article
Anna Carreras Aubets. ARA Llegim.

L’altra casa és una segona residència física però també psicològica d’una dona que realment no viu la seva vida, sinó que es troba en un segon lloc perpetu”.

Link a l'article
Parlem amb Rachel Cusk. BibliotequesBCN.

“L’art, la literatura, el privilegi masculí o la bellesa física i la seva decadència són alguns dels temes que l’autora aborda en aquesta obra que ha estat lloada per la crítica per la seva perfecció formal i penetració psicològica”.

Link al vídeo
Carlota Rubio. Núvol.

“L’autora entoma una altra vegada els seus temes estrella: el matrimoni, la maternitat, la feminitat a la mitjana edat i el prestigi social, i aquesta vegada ho fa a partir del relat d’una dona frustrada que convida un artista al seu paradís natural perquè li encomani la inspiració”.

Link a l'article
David Castillo. El Punt Avui.

“Una reflexió sobre les dinàmiques que sostenen les relacions humanes i un examen sobre les qüestions morals que afecten les nostres vides”.

Link a l'article
Entrevista a Rachel Cusk per El País

“Quería hablar de esa generación de artistas que, con todo su privilegio, crearon una gran destrucción a su alrededor. En las artes visuales se manifiesta el terror puro de la distinción histórica entre hombres y mujeres”.

Link a l'article
L’altra casa. No ho sé de RAC1.

“El títol original de la novel·la és Second Place, que té un doble sentit: d’una banda fa referència a una segona residència, a una segona casa, i de l’altra quedar second place vol dir quedar en segon lloc i no guanyar”.

Link al programa
L’altra casa al Diari de Girona.

“Una escriptora casada convida un famós pintor a fer una estada al refugi proper a la casa familiar situada a la costa anglesa […] a mesura que va avançant l’estiu, llarg i àrid, la presència provocadora de l’artista pertorbarà la calma de la casa…”

Veure crítica
Pablo Martínez Zarracina en El Correo.

“Rachel Cusk nos tiene acostumbrados a reconocer su presencia en cada uno de sus libros, ya sea de un modo indirecto o de uno descarnado”.

Veure crítica
Eva Piquer sobre Rachel Cusk al Diari ARA.

“Història i veritat. Vet aquí una relació clau a l’hora d’escriure. Si la història que escrius no respecta la veritat, si no la representa, ja has begut oli”.

Link a l'article
Marina Porras reivindica els matrimonis. El suplement.

“Una mena de novel·la que fa una reflexió sobre l’art a partir de la visió del matrimoni i d’aquest artista, però a l’hora […] és un llibre sobre la complexitat de les relacions humanes, les esquerdes dels matrimonis, les dificultats d’estimar…”.

Link al vídeo
Sam Byers. The Guardian.

«Quan ens adonem del que ha passat, ja és massa tard: la nostra superfície s’ha vist pertorbada i el nostre espai de confort s’ha desmuntat. És un xoc, però, com ens recorda la narradora de L’altra casa, «el xoc de vegades és necessari, ja que sense ell derivaríem en l’entropia». De la mateixa manera, Cusk es profundament necessària i L’altra casa, exquisida en la precisió cruel de la seva escriptura, ens recorda el perquè».

Dwight Garner. The New York Times.

«Quan ens adonem del que ha passat, ja és massa tard: la nostra superfície s’ha vist pertorbada i el nostre espai de confort s’ha desmuntat. És un xoc, però, com ens recorda la narradora de L’altra casa, «el xoc de vegades és necessari, ja que sense ell derivaríem en l’entropia». De la mateixa manera, Cusk es profundament necessària i L’altra casa, exquisida en la precisió cruel de la seva escriptura, ens recorda el perquè».

Anna Guitart. Els matins de Tv3

La crisi de parella en ple confinament

Link a l'entrevista
Rachel Cusk i Anna Guitart. Festival Primera Persona. CCCB

Autòpsia d’un matrimoni

Link a l'entrevista
Juan Manuel Freire. El Periodico.

Un primera persona especialment íntim

Link a l'article
Xavier Ayen. La Vanguardia.

Els psiconalistes són prostitutes de la comprensió

Link a l'article
Irene Pujadas. Diari Ara.

Guardar les formes

Link a l'article
Eva Piquer. Diari Ara.

Saber trobar la distància correcta: El canvi de paradigma derivat d’una separació matrimonial

Link a l'article
Noelia Ramírez. S Moda. El País.

Contra la «trampa» del matrimonio: Rachel Cusk y el club de las arrepentidas.

Link a l'article
The New Yorker

« [Cusk] escriu amb la intel·ligència, l’enginy i l’observació pels detalls que requereix qualsevol un gran reportatge, i el resultat és un llibre sobre aquest tema sorprenentment diferent a qualsevol altre.»

Elle

«Brillant […] revelador com una visió microscòpica […] vuit capítols carregats de ressò. Cusk es mou a través del diferents períodes per superar la separació, des de l’agitació a la recriminació, a l’adormiment, i  a les noves revoltes.»

The Independent

«Artística i acurada […] té els trets característics d’una veritable novel·lista: honestedat, coratge i la capacitat de representar les seves experiències en un llenguatge exquisidament elaborat […] El tractament racional, tan exigent, d’un tema tan complexe és el que dona a la seva obra el seu gran valor literari.»

Compartir: